Pe data de 15 februarie 1864, a fost lansată revista România Militară, care ulterior, la 8 decembrie 1897, a devenit prin decretul regelui Carol I revista oficială a Marelui Stat Major al Armatei Române. Această publicație a jucat un rol esențial în informarea și educarea cadrelor militare din România.
Evoluția revistei nu s-a oprit aici. În perioada 1947–1948, publicația și-a schimbat denumirea în Revista Militară Generală. A urmat apoi o nouă transformare, devenind cunoscută sub numele de Cultura Militară, între anii 1948–1958. Ulterior, între anii 1958–1989, aceasta s-a transformat din nou, primind titlul de Probleme de Artă Militară.
Anul revoluționar 1989 a adus o altfel de schimbare pentru această publicație istorică. De atunci, apare sub titlul actual: Gândirea Militară Românească; revista de teorie și știință militară.
Aceasta este publicată cu o frecvență constantă – șase numere pe an – având sediul central la București. Prin aceste transformări succesive, revista continuă să fie un reper important pentru comunitatea militarilor români.
Dintre alte inițiative notabile ale acelei perioade se remarcau și aparițiile lunare ale „Revista literară şi ştiinţificǎ” (care au avut loc până la data de 15 mai 1876) sub îndrumarea celebrului Bogdan Petriceicu Hașdeu şi Dimitrie Brândză.