General Doctor Docent Ștefan Antonescu, născut pe 25 martie 1925 în comuna Gura Sărății, județul Buzău, este recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul dermatologiei și medicinii. Absolvent al Facultății de Medicină Generală din București în 1949 cu diplomă de merit, Dr. Antonescu a urmat o carieră medicală impresionantă.
După finalizarea studiilor universitare, a continuat pregătirea profesională prin diverse cursuri postuniversitare prestigioase. A participat la cursuri de laborator clinic la Institutul „Dr. Ion Cantacuzino” și radiobiologie aplicată la Institutul de Perfecționare a Medicilor din Moscova. În perioada 1967-1968, a efectuat un stagiu important la Facultatea de Medicină din München sub îndrumarea profesorului Otto Braun Falco.
În cariera sa profesionala stralucita, Dr. Antonescu a ocupat poziții importante precum extern și intern al Spitalului Militar Central din București și ulterior șef de secție al Clinicii de Dermatologie până în anul 1990. De asemenea, între anii 1952-1968 s-a dedicat activităților didactice ca asistent universitar și șef lucrări sub conducerea academicianului Scarlat Longhin.
A fost avansat general-maior în armatã in anul 1974 si recunoscut ca doctor docent in acelasi an si membru emerit al Academiei Române de Stiințe Medicale in anul 1992 datorită valoroasei sale activități stiintifice reflectate prin publicarea unui număr impresionant de cărți si articole stiintifice atît pe plan national cât si international.
Dr. Antonescu s-a remarcat prin cercetările sale inovatoare care au permis diferențierea unor afecțiuni complexe cum ar fi dermatita herpetiformã Duhring față pemfigoidul Brocq sau studii asupra patomorfozei sifilisului ori biologia candidozelor; toate acestea fiind doar câteva dintre realizările ce-i definesc parcursul profesional exemplar.
A fost un membru activ al Societatii Romane Dermatologice (SRD), primind diploma „Membru onoare SRD”, iar între anii1984-1998 ocupând funcția vicepreședinte SRD dar și redactor responsabil revistei ‘Dermato-Venerologia’.
.