Contribuțiile remarcabile ale medicului Matei Balș la medicina românească

source: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0nXeLvirt8hcFB5KjePqBY7RzjRSWxHSQh7MT7KmW9VYyYrFd7bvGHh4FohJk861Cl&id=100064361665097

Medicul Matei Balș, născut pe 6 ianuarie 1905, la București, a fost o personalitate de referință în domeniul medical din România, având o influență semnificativă asupra dezvoltării celui mai vechi spital de boli infecțioase din țară, Spitalul de Boli Infecțioase Colentina.

De-a lungul carierei sale academice și profesionale impresionante, Matei Balș a ocupat funcții importante precum profesor universitar la București și șef al catedrei Clinica a II-a de boli infecțioase. De asemenea, el a fost decan al Facultăţii pentru Perfecționare și Specializare din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic din București. Recunoașterea internațională nu i-a lipsit nici ea; el a fost membru titular al Academiei de Medicină și membru al unor societăți prestigioase din New York, Londra și Berlin.

Contribuția sa academică este evidențiată prin publicarea a peste 350 de lucrări științifice în România și alte 35 în străinătate. Printre acestea se numără cărți care sunt considerate „cărți-eveniment” datorită relevanței lor actuale: „Introducere în studiul patologiei infecțioase”, „Antibioticele”, „Terapia infecției” și „Laboratorul clinic în infecții”.

Munca sa inovatoare l-a consacrat drept întemeietor al școlii moderne românești de bacteriologie clinică. El este recunoscut ca un pionier al erei antibioticoterapiei datorită contribuțiilor sale valoroase la chimioterapia bolilor contagioase.

Azi, moștenirea sa continuă să inspire generațiile viitoare prin Institutul Național de Boli Infecțioase care îi poartă numele – un omagiu adus unui om care a schimbat fața medicinei românești.