Ce înseamnă spam pe telefon?

Telefon

Termenul „spam” pe telefon se refera la mesaje trimise in masa, care pot aparea sub forma de SMS-uri, apeluri telefonice sau e-mailuri. Aceste mesaje pot contine reclame, linkuri catre site-uri frauduloase, sau pot incerca sa colecteze informatii personale. 

Astfel, Spam-ul pe telefon este potential periculos, deoarece poate fi folosit pentru a distribui malware sau pentru a pune in aplicare alte tipuri de frauda.

În prezent, majoritatea sistemelor de operare pe telefon s-au adaptat acestui fenomen si aplicatiile ofera acum optiuni pentru a bloca sau a filtra spam-ul pentru a ajuta utilizatorii sa se protejeze impotriva acestor mesaje periculoase si care creeaza si un disconfort in viata de zi cu zi. 

Mesaje spam false pe telefon

Pe scurt, Spam-ul este acea corespondență electronică pe care o primești fără să o fi cerut. Poate avea caracter comercial sau necomercial și poate include mesaje de natură politică, promotională, conținut pornografic sau fakenews.  

Daca primesti un e-mail de la o sursa necunoscută si ti se pare ca seamana cu cele descrise mai sus, cel mai prudent pas este sa-l stergi  si sa nu ii acorzi prea multa imporatanta. Desi adesea mesajele spam nu sunt daunatoare, este recomandat să nu le deschizi pentru a preveni orice potentiale probleme.

În plus, Spam-ul este prezent si in social media, mai exact pe platforme de socializare cum ar fi Instagram sau Facebook. Spam-ul pe retele de socializare poate fi realizat atat de conturi cu identitate falsa, cat si reale, scopurile acestora fiind diverse: cresterea artificiala a unei pagini, vanzarea si promovarea de produse sau obtinerea de alte foloase, cum ar fi perpetuarea unei opinii in randul unui public tinta. 

Mai exact, unii utilizatori pot posta comentarii generice pe un număr mare de postări, în încercarea de a atrage vizitatori pe propriul lor profil sau site. Platformele de socializare catalogheaza ca fiind Spam si urmaririle in masa, practica des intalnita in randul utiizatorilor care urmaresc un numar mare de conturi doar pentru a creste posibiitatea de a primi un follow back si pentru a creste artificial numarul de urmaritori. 

Exemple de mesaje text spam de tip fraudă

Desi de cele mai mule ori mesajele Spam sunt inofensive si sunt trimise doar in scopuri comerciale, se intampla si ca acestea sa fie primul pas prin care oamenii devin victime ale unei fraude prin fenomenul numit Phishing. 

Mesajele spam folosite pentru fraudă sunt cunoscute și sub numele de Phishing, fiind un tip de spam prin care se obtin  informatii personale, cum ar fi datele de autentificare sau informatiile bancare ale victimei. 

Prin urmare, Phishing-ul este o forma de frauda cibernetica care implica obtinerea ilegala a informatiilor personale si confidentiale ale unei persoane.  Aceasta tehnica este des pacticata, avand numeroase victime zilnic, persoanele accesand link-urile din mesajele primite si completand datele cerute fara ezitare. 

Spre exemplu, spamul de tip phishing include trimiterea de mesaje care par a fi de la entitati de incredere, cum ar fi banci, companii de software, servicii online sau retele sociale (Youtube, Apple, PayPal, Facebook). 

Prin Phishing  se acceseaza date precum numere de conturi bancare, parole, informatii despre carduri de credit, si alte date personale ale victimei, care ulterior se folosesc de catre terte persoane pentru efectuarea de tranzactii bancare sau alte operatiuni in numele titularului datelor astfel colectate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *