Exemple de jargon

Discuție

Te-ai întrebat vreodată cum anumite grupuri de oameni folosesc un limbaj specific pe care doar ei îl înțeleg pe deplin? Jargonul este un set de termeni și fraze folosit de persoane dintr-un anumit domeniu sau grup pentru a comunica mai eficient. Haideți să discutăm câteva exemple de jargon și să vedem cum acestea variază în funcție de context.

Jargon în medicină

Exemplu: „Stat” Descriere: Înseamnă „imediat” și este folosit pentru a indica urgența, de exemplu, „pacientul are nevoie de asistență stat”.

Exemplu: „BP” Descriere: Prescurtare pentru „blood pressure” (tensiunea arterială).

Jargon în IT

Exemplu: „Bug” Descriere: Se referă la o eroare sau un defect în software care trebuie corectat.

Exemplu: „Debugging” Descriere: Procesul de identificare și eliminare a bug-urilor dintr-un program.

Jargon în business

Exemplu: „ROI” Descriere: Prescurtare pentru „Return on Investment”, care măsoară rentabilitatea unei investiții.

Exemplu: „Scalabil” Descriere: Se referă la capacitatea unei afaceri sau a unui sistem de a crește și de a gestiona o cerere crescută.

Jargon în domeniul juridic

Exemplu: „Amicus curiae” Descriere: Termen latin care înseamnă „prieten al curții”, referindu-se la o persoană sau organizație care nu este parte în proces, dar oferă informații relevante.

Exemplu: „Sub judice” Descriere: Termen latin care înseamnă „în curs de judecare”, referindu-se la un caz care este încă pe rolul instanței.

Jargon în sport

Exemplu: „Hat-trick” Descriere: Termen folosit în fotbal pentru a descrie performanța unui jucător care înscrie trei goluri într-un singur meci.

Exemplu: „Double-double” Descriere: Termen folosit în baschet pentru a descrie performanța unui jucător care atinge două cifre în două categorii statistice diferite, cum ar fi puncte și recuperări.

Jargon în militar

Exemplu: „AWOL” Descriere: Prescurtare pentru „Absent Without Leave”, referindu-se la un soldat care a părăsit postul fără permisiune.

Exemplu: „FUBAR” Descriere: Acronic pentru „Fouled Up Beyond All Recognition”, folosit pentru a descrie o situație complet încurcată.

Jargon în industria filmului

Exemplu: „Greenlight” Descriere: Aprobare pentru a începe producția unui film sau a unui proiect TV.

Exemplu: „Dailies” Descriere: Filmele brutale dintr-o zi de filmare, vizionate de echipă pentru a evalua progresul.

Astfel, exemplele de jargon includ termeni și expresii din medicină, IT, business, juridic, sport, militar și industria filmului. Jargonul ajută la comunicarea eficientă între membrii unui grup, dar poate părea complicat pentru cei din afară. Înțelegerea jargonului specific unui domeniu poate facilita comunicarea și poate oferi o mai bună înțelegere a subiectului respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *