Moș Ajun și Moș Crăciun: Tradiții și Legende Românești

source: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid08sSCSNHdUDqGhDyJm6yohpM9b52qe16HCVx6xusJoJXg28NLYjMZWi4RNM2cWokjl&id=100064361665097

Crăciunul, cea mai așteptată sărbătoare de iarnă, este celebrat de creștini pe 25 decembrie pentru a marca Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Conform legendelor prezentate în volumul „Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric (Editura Humanitas, 1997), povestea Nașterii Domnului începe într-un sat liniștit unde o femeie necunoscută cere adăpost la casa lui Moș Ajun. Acesta, fiind un om sărac, o îndrumă către fratele său mai bogat, Moș Crăciun.

În cultura românească, Moş Crăciun este un personaj complex cu trăsături bivalente: puteri miraculoase asemănătoare zeilor din basme și caracteristici umane. Inițial descris ca un om rău, legenda spune că soția sa miloasă și bună la suflet, cunoscută ca Craciuneasa, oferise adãpost Maicii Domnului în grajdul lor pentru animale din frica față de mânia soțului ei.

Când Moş Crãciun aflã despre naşterea lui Iisus în grajdul sãu şi minunea prin care Fecioara Maria a lipit braţele tãiate ale soţiei sale la loc – se cãieste şi devine primul creştin recunoscut ca sfânt cel mai bătrân alături de femeia care moşiţa pe Maria. Aceastã experienţǎ îl transformǎ într-un om blajin şi plin de milǎ.

Colindatul reprezintǎ un ceremonial complex organizat în preajma Ajunului ce implicǎ cete special constituite ce transmit urări prin colinde cântate sau strigate acompaniate uneori cu mãşti sau dansuri ritualice. Acest obicei simbolizeazâ vestea morţii şi renaşterii divinitatii adorate precum si dorinte binevoitoare pentru noul an.