Johann Christian Gottlieb Baumgarten, originar din Saxonia, este recunoscut ca una dintre cele mai fascinante personalități transilvănene de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Născut la Luckau pe 7 aprilie 1765, Baumgarten a obținut doctoratul în medicină cu o teză despre proprietățile ulmului și scoarței sale. În acea perioadă, a publicat încă două lucrări medicale.
Însă pasiunea sa adevărată era botanica. În 1791 devine membru al «Societății linéene» din Leipzig și pleacă la Viena pentru a studia flora transilvană cu ajutorul ierbarelor vieneze. Atras de frumusețea florei locale, ajunge la Sibiu pe 4 iulie 1793.
Baumgarten s-a stabilit definitiv în Transilvania după ce a fost angajat ca fizic la serviciul sanitar al scaunului Nocrich în 1794 și apoi fizic al orașului Sighișoara în 1801. S-a căsătorit cu Elisabeta Hager în aprilie 1802 și au avut șapte copii împreună.
Chiar dacă a păstrat legături strânse cu cercurile botaniștilor din Viena și Leipzig, Baumgarten a ales să rămână în Transilvania unde cercetările sale au dus la crearea unui «Herbarum patrium» conținând peste cinci mii de exemplare de fanerogame. De asemenea, el a realizat «Herbarium universale», care include aproape treizeci de mii de exemplare.
La Sighișoara, Baumgarten nu doar că preda fizica la Școala din deal dar era cunoscut pentru calitățile sale excepționale ca medic. Era atât de apreciat încât nobilii îl căutau chiar din regiunile îndepărtate ale țării; generozitatea sa îi permitea să trateze gratuit pacienții săraci.
A publicat prima floră descriptivă completată cu taxonomii detaliate ale plantelor transilvane între anii 1815-1816 într-o lucrare monumental compusã din trei volume intitulată «Enumeratio stirpium magno Transsilvaniae principatui praeprimis indigenarum in usum nostratum botanophilorum conscripta inque ordinem sexualinaturalem concinnata».
Sursa: Direcția de Sănătate Publică Brașov, Pagina Facebook People