Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV: Eforturi Intensificate pentru Prevenirea Cancerului

source: https://www.facebook.com/INSPInstitutulNationaldeSanatatePublica/posts/pfbid02WjHyyYxNiaPGHmbdXWrhrGBQDr5L78WR6426CTz4KZZHY1styi175nyhHmtWaAn4l

Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV (Virusul Papilloma Uman) are ca scop creșterea gradului de înțelegere a riscurilor generate de infecția cu acest virus și promovarea modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din România susține demersurile globale pentru conștientizarea acestor riscuri și subliniază necesitatea intensificării eforturilor educative, informative și conștientizatoare ale populației.

Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și mucoasele, iar dintre cele peste 120 de tipuri existente, 15 sunt asociate cu cancerul cervical, precum și alte forme de cancer: anal, vulvar, vaginal, penian și oro-faringian. Majoritatea persoanelor active sexual vor contracta cel puțin o dată infecția cu HPV pe parcursul vieții lor. În majoritatea cazurilor (peste 80%), infecția se vindecă spontan fără semne sau simptome. Totuși, în anumite situații devine persistentă și poate duce la leziuni precanceroase sau maligne.

Aproximativ 5200 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate anual în România din cauza infecțiilor persistente cu HPV. Aceste cazuri ar putea fi prevenite prin vaccinare eficace împotriva virusului.

Cancerul cervical afectează femeile la orice vârstă dar este cel mai frecvent diagnosticat între 35-44 ani. Este o formă ușor prevenibilă prin vaccinare anti-HPV înaintea începerii vieții sexuale si screening regulat al femeilor între 25-65 ani pentru depistarea leziunilor colului uterin.

Vaccinarea anti-HPV s-a dovedit aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor ce cauzează leziuni precanceroase sau maligne. În România vaccinarea este gratuit disponibil pentru fete si băieți între 11-18 ani si compensată parțial pentru femeile între 19-45 ani.

Pentru perioada decembrie 2023 – decembrie 2024 s-au inițiat schemele vaccinale la peste 94.497 persoane, majoritatea fiind fete si femei din grupa principalelor vârste vizate (19-45 ani).

Sursa: Pagina Facebook INSP Institutul National De Sanatate Publica