95 de ani de la nașterea prof. dr. Alexandru Pesamosca, „Îngerul copiilor”

source: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0DbGbp9aC3bgvWU2VFgaPyUSU8awFH7LdSXU9UJnKvsgXDXRPdc9jmTsTvWtZB3sSl&id=100064361665097

Pe 14 martie se împlinesc 95 de ani de la nașterea profesorului doctor Alexandru Pesamosca, unul dintre cei mai remarcabili chirurgi pediatri din România. Născut în anul 1930 la Constanța, într-o familie cu origini italiene, Pesamosca a devenit cunoscut pentru dedicarea sa neobosită față de copii și pentru numărul impresionant de operații salvatoare pe care le-a realizat.

Adesea numit „doctorul fără de arginți” sau „Îngerul copiilor”, Alexandru Pesamosca a absolvit Facultatea de Medicină Generală din București în anul 1954 și a fost ucenicul reputatului chirurg Dumitru Vereanu. Deși inițial dorea să urmeze o carieră navală asemenea tatălui său, circumstanțele l-au împins spre medicină după ce tatăl său a fost dat afară din armată.

După absolvire, a fost repartizat într-un sat lângă Fetești unde și-a început activitatea medicală. În anul 1957 s-a transferat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București ca chirurg pediatric și ulterior s-a mutat la Spitalul Budimex (actualmente Spitalul Marie Sklodovska-Curie), unde a profesat până în anul 2000.

De-a lungul carierei sale impresionante, prof. dr. Alexandru Pesamosca a realizat aproximativ 40.000 de operații, multe fiind premiere mondiale care au salvat viețile unor copii veniți chiar și din țări precum China sau Franța pentru tratament.

Pasiunea sa nu s-a limitat doar la chirurgie; el este cunoscut și pentru contribuția sa filantropică semnificativă prin ridicarea unei biserici dedicate Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei și Cuviosului Stelian Paflagonul în curtea Spitalului Marie Sklodovska-Curie – primul lacaș religios construit într-o unitate spitalicească bucureșteană.

Sursa: Radio Romania Cultural, Rador, Viața Medicalã; pagina Facebook: people.