Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază importanța implicării persoanelor cu experiență personală în domeniul sănătății mintale în procesul de elaborare a politicilor și serviciilor specifice. Conform unei postări recente pe pagina oficială de Facebook a OMS, aceste persoane trebuie să fie plasate în centrul atenției atunci când se discută despre sănătatea mintală.
OMS argumentează că cei care au trăit direct efectele unor afecțiuni mintale sunt cel mai bine poziționați pentru a oferi perspective valoroase și autentice asupra nevoilor reale ale comunităților afectate. Implicarea lor poate contribui la dezvoltarea unor politici mai eficiente și servicii mai adaptate, care să răspundă cu adevărat provocările întâlnite de cei afectați.
Inițiativa vine într-un context global marcat de o creștere semnificativă a cazurilor de probleme mentale, accentuate și mai mult în urma pandemiei COVID-19. Această criză sanitar-globalizată a evidențiat vulnerabilități preexistente ale sistemelor de sănătate mental din întreaga lume, făcând urgent necesară reformarea acestora prin includerea vocilor celor direct afectați.
Postarea OMS îndeamnă factorii decidenți din domeniul sănătății publice să colaboreze strâns cu persoanele care au experiență direct legată de afecțiunile mentale pentru a crea un cadru legislativ și operațional care să fie nu doar incluziv, ci și eficient. Astfel, se dorește asigurarea unei abordări comprehensive ce va permite îmbunătățirea calității vieții acestor persoane printr-o susținere adecvat structurată la nivel național și internațional.
Pentru detalii suplimentare sau pentru accesul la sursa originala, vizitați pagina oficiala Facebook WHO.