Contribuția remarcabilă a chimistului Joseph William Kennedy la descoperirea plutoniului și Proiectul Manhattan

source: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02n224a9Rp4pxsm3UkMVdn8qNgsDB8JDQ7iRXCfEBPHQw5YvryGCz7xyFHUMN6rWeZl&id=100064361665097

Joseph William Kennedy, născut pe 30 mai 1916 în Nacogdoches, Texas, este recunoscut ca fiind unul dintre chimiștii americani de seamă care au contribuit la descoperirea elementului chimic plutoniu. Alături de Glenn T. Seaborg, Edwin McMillan și Arthur Wahl, Kennedy a realizat această descoperire crucială în anul 1940.

Kennedy nu doar că a participat la descoperirea plutoniului, dar a fost responsabil și pentru construirea instrumentelor necesare pentru dovedirea existenței acestui element. Împreună cu Seaborg și Wahl, el a demonstrat că plutoniul este un material fisil – o constatare esențială care avea să influențeze cercetările ulterioare din cadrul Proiectului Manhattan.

Locația istorică unde s-au desfășurat aceste cercetări cruciale este Camera 307 din Gilman Hall de la Universitatea din California, Berkeley. Aceasta a fost desemnată Monument Istoric Național în anul 1966 datorită importanței sale istorice.

În martie 1943, Joseph William Kennedy s-a alăturat echipei de la Los Alamos ca unul dintre primii recruți ai Proiectului Manhattan. Deși avea doar 26 de ani atunci când i s-a oferit rolul de conducător al diviziei de chimie și metalurgie (CM), el a coordonat activități vitale precum purificarea plutoniului și fabricarea uraniului metalic.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Kennedy și-a continuat cariera academică devenind profesor la Universitatea Washington din Saint Louis. Aici s-a remarcat prin mutarea accentului instituției pe cercetare în detrimentul exclusivismului didactic tradițional.

Sursa informațiilor: Atomic Heritage Foundation, Facebook People.